Skal man rejse ud alene? Fem gode overvejelser

Jeg er solorejsende på mit tredje år og jeg vil gerne dele fem bekymringer jeg havde, før jeg begav mig ud i verden.
Jeg vil dele og derefter effektivt mane dem i jorden.
At rejse ud alene, er en af de smukkeste gaver, du kan give dig selv.

Solorejser kan føles som at komme ud på dybt vand. Befriende og spændende.

I 2014 sad jeg på et fly fra Doha til Dar Es Salaam i Tanzania. Jeg skulle møde min veninde en dagsrejse udenfor Da Es Salaam . Jeg skulle lande alene, finde mit hotel alene, tage en bus til byen, hvor hun var. Alt sammen i et land, som jeg ikke var sikker på var det sikreste i verden.

Det er gået op for mig, at mange gerne vil opleve, at rejse alene ud i verden. Men bekymringer kan stå i vejen for at tage springet.

Så her får du mine top 5 i bekymringer og hvorfor de ikke er bekymringstiden værd.

1. Hvad hvis jeg bliver ensom?

Når men begiver sig ud alene, kan man være bekymret for at føle ensomhed på sin rejse. I virkeligheden tilbyder solorejser det modsatte. Der er ofte ikke meget plads til ensomhed, når man rejser alene, med mindre man aktivt opsøger den. Der er selvfølgelig aftener alene på hostel eller hotel, hvis man bor på singleværelser. Men hurtigt finder man ud af, at værelsesalenetid er et kærkomment pusterum. For der hvor du bor, møder du mange rejsende. Rejsende er ofte spændende og varme mennesker, der ivrigt dele ud af deres rejseoplevelser.  Det er meget normalt at tale med fremmende på restauranter, på gaden. Alle steder i det offentlige rum. Rejsende har nemlig altid noget at tale om. Nemlig rejsen. Så selv hvis man er til den introverte side, kan det være svært at finde alenetid.

Tid til alenetid

Jeg synes dog ensomheden har meget at lære fra sig. Især i forhold til selvaccept og hele ideen om at kende sig selv. Jeg skriver for eksempel lige nu siddende i en seng med en varmevandsdunk i et stort treetagers tomt hus i Kathmandu i Nepal. Jeg har været her i tre uger alene. Det er trist og hårdt somme tider. Men det er ikke farligt at give sig i kast med at udforske ensomheden. For hvem er vi, når vi er alene og ikke har andre mennesker til at distrahere os?  Ensomhed kan blive en interessant øvelse i at acceptere sig selv, som man er, uden omsvøb. Med den rigtige intention, kan ensomhed blive en smuk oplevelse.

2. Kan jeg føle mig sikker?

Er man kvinde og rejser alene er sikkerhed en tanke, der konstant ligger i baghovedet. Første gang jeg landede i Indien alene i Dehradun, var det en angstfyldt oplevelse. Jeg skulle bo på et Ashram, hvor jeg skulle tage min yogauddannelse. Jeg rystede og alle mine sanser var alarmeret. Der var så mange rygter om, at Indien er et usikkert sted at rejse alene som kvinde. Jeg var bange for at gå ud af lufthavnen, jeg var bange for taxamanden. Jeg brugte alt mit Wi-Fi til Google maps for at sikre, at taxaen kørte mig det rigtige sted hen. Da jeg fik mit værelse, brugte jeg halvdelen af natten på at tjekke, om låsen på døren nu var sikker nok.

Men som altid var det mine tanker, der spillede mig et puds. Sandheden er; hvis man bruger sin sunde fornuft og samtidigt giver sig tid til at vænne sig til et nyt sted, så er det ikke farligt. Jeg har rejst i mange lande og jo flere lande jeg besøger, desto mere går det op for mig, at mennesker er de samme på tværs af kloden. Der er mange flere gode mennesker end dårlige af slagsen.

Hvis du er lidt bekymret om sikkerhed før din rejse, så er min erfaring, at det fungerer bedst at søge råd hos folk, der har været det sted, du vil rejse hen. Tjek Facebook-grupper, spørg på TripAdvisor, søg nettet for fora ‘er. Det er fint at spørger andre til råds, før man tager ud, men hvis rådene ikke kommer fra egenerfaring, er der risiko for unødig frygtspredning og vågne nætter. Verden er som udgangspunkt et sikkert sted, hvis man bruger sin sunde fornuft.

3. Hvordan skaber jeg forbindese og tryghed for mig selv?

Der kan også være en bekymring omkring, hvordan man kan føle sig forbundet til det sted, man kommer fra og til, når man rejser ud alene. For at føle sig mere forbundet og opdateret og hurtigt vide, hvad der er af muligheder i det nye land, er det en god ide at få et lokalt SIM med internet. Det er som regel det første jeg gør, når jeg træder ud af en ny lufthavn. Det giver bevægelsesfrihed og tryghed.  Jeg kan hurtigt orientere mig om det nye sted og holde kontakt til de personer, der får mig til at føle tryghed og kontinuerlighed. Det give en hurtig viden om at “ja, det er et helt nyt sted det her, men det er for hulen den samme planet, jeg er på”.

4. Kan jeg finde gode venner?

Dansevenner i Bangalore

Jeg kunne være bekymret om en længere rejser kan give venner og ikke kun overfladiske bekendtskaber. Engang i 2013 gik jeg ned af strøget i Aarhus med min lillebror, som lige var kommet hjem efter to måneder som buddhistisk munk i Thailand. Han vendte sig mod mig og sagde: “Se Anja, alle de her mennesker er potentielle venner.” Jeg kiggede omkring og tænkte: “Han har sørme ret.” Denne tanke er værd at tage med på rejsen. Jeg kan selvfølgelig vælge at se andre mennesker som fremmede. Men det er et faktum, at hvis jeg tager kontakt, kan de blive mine venner. Sådan er det, når man rejser alene. Men modsat strøget i Aarhus så leder størstedelen af rejsende også efter gode venner, de kan dele deres oplevelser med. Derfor er sandsynligheden for at finde dejlige venner stor. Din nabo på bussen fortæller sin fængende livshistorie. Du kommer til at dele værelse med en potentiel ven. For at sige det kort kommer du til at møde mennesker med utrolige personligheder, karrierer og historier på din vej. Nogle møder du for en kort stund og de bliver en inspiration, mens andre bliver dine venner og fortrolige og du ender med at rejse og tilbringe meget tid med dem.

5. Hvordan beslutter jeg, hvad jeg skal?

Du finder ud af hvad der er det rigtige at gøre for dig. Swayambhunath, Nepal.

Koordinering er i mindre omfang en bekymring og mere en frihed, som er værd at nævne. Koordinering med en selv er en opløftende side, ved at rejse alene. Hvis du en dag finder ud af at der er et udviklende for dig at deltage i et to-måneders meditationsretreat oppe i Himalayabjergene, så pakker du dine ting og drager afsted. Der er ingen behov for at spørge om din rejsepartners mening. Det kan selvfølgelig være en bekymring ikke at have nogen at vende det med. På den anden side er det den ultimative øvelse i at lære, hvad der er vigtigt for dig. Der er uden tvivl meget vidunderlig læring at hente i at rejse flere sammen i forhold til samvær og gruppedynamik. Begge sider er vigtige. Men her, lige nu, når du rejser alene, så er der kun én du skal diskutere med og det er dig selv. Du kommer til at kende dig selv på en ny måde.

Published by Streetdharma

A nomad psychologist searching for the meaning of life.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: